Tort Kawowo Kokosowy
Przygotowanie: Białka ubij z cukrem. Stopniowo dodawaj żółtka wymieszane z wodą. Dodaj mąkę zmieszaną z kawą i proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj i wylej do foremki. Piecz w temp 180 C przez ok 20-30 minut. Po upieczeniu i wystudzeniu przekrój na pół. Białka ubij na sztywną pianę, następnie stopniowo dodawaj cukier i nadal ucieraj.
Wsyp wiórki kokosowe mąkę oraz proszek do pieczenia i bardzo delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Przełóż do tortownicy i upiecz na lekko złoty kolor.Żelatynę rozpuść w niewielkiej ilości gorącej wody. Śmietankę ubij mikserem, dodaj cukier puder (lub przygotuj śnieżkę według przepisu na opakowaniu), następnie likier kawowy, kawę i tężejącą żelatynę. Przed wyłożeniem masy, placki nasącz roztworem kawy rozpuszczonej w wodzie z dodatkiem alkoholu.